Bemutatkozás

Somorja Csallóköz középkori városa, első írásos emlékei a 13. századból maradtak fenn. Évszázadok óta a várost multikulturalizmus jellemzi a környező nagyvárosok, Pozsony, Bécs, Komárom, Győr, Mosonmagyaróvár vonzásában. 

A DUNARTCOM egyesület megalapításakor az volt a célunk, hogy élő kortárs művészet hozzunk a városba, elősegítsük az eminens hazai és külföldi művészek találkozását, együtt gondolkodását, hidakat emeljünk és kapcsolatokat építsünk a tolerancia jegyében.

Hiszünk benne, hogy határok és korlátok megszűnhetnek az alkotó művészek és a közönség, illetve a művészeti műfajok között. Célunk ápolni és bővíteni kapcsolatainkat, hogy a város bekerüljön a világ művészeti vérkeringésébe, hogy a kelet-közép-európai régió határozott értéket képviseljen a tágabb nemzetközi kulturális életben is. Rendezvényeinkkel lehetőséget kívánunk teremteni helyi és külföldről érkező művészeknek, látogatóknak, a kortársművészeti szakma képviselőinek arra, hogy társadalmi és kulturális kérdéseket szélesebb körben, nyilvánosan vitathassanak meg.

Társkurátor

Majoros Áron Zsolt

szobrászművész

Alapító, kurátor

Mayer Éva

képzőművész

Alapító

id. Mayer Éva és József

társszervező

Egyesületi tag

ifj. Mayer József

gordon művész, koncertszervező

A DUNARTCOM egyesületünk tevékenységével a 10 év folyamán több mint 60 szakmai program valósult meg. Legfőbb tevékenységünk a DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep működtetése és fenntartása. A művésztelep időszaka alatt kiállításokkal, koncertekkel, előadásokkal, prezentációkkal, workshopokkal, irodalmi estekkel és színházi előadásokkal várjuk a nagyközönséget. A rendezvény kurátora MAYER Éva Munkácsy-díjas képzőművész, társkurátora MAJOROS Áron Zsolt Príma Primissima-díjas szobrászművész. Szűkebb családunk id. MAYER Éva és Mayer József és ifj. MAYER József gordon előadóművész is segíti a szakmai munkánk megvalósulását. 

A művésztelepet évről-évre a Mayer család, a környékbeli családok és vállalkozók, a református közösség szellemi és anyagi összefogásával, támogatásával valósítjuk meg. A szimpózium és a hozzá kapcsolódó programok az első évadtól számítva nemzetközi sikert aratnak.

Rajtunk kívül  társszerzőként jelenleg Somorja városa (SK), a Hermész Német–Magyar Kulturális Egyesület (HU) segítik nagy részben a művésztelep megvalósítását és az ehhez kapcsolódó szakmai programok kivitelezését.

A művésztelep szervezése mellett  csoportos kiállításokat, koncert szervezéseket, oktatói- és kiadói tevékenységet is folytatunk.