CSEND
DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep 2022

CSEND

DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep 2022

12. DUNARTCOM SOMORJAI NEMZETKÖZI MŰVÉSZTELEP  tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Somorján 2022. október 21-30. között, mely a város első művésztelepe. Alapításának legfőbb célja a kapcsolatteremtés a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, már szakmailag elismert és feltörekvő fiatal képzőművészei között, ahol egymás munkamódszerének, gondolkodásának megismerése által, új szellemi közösséget kívánunk teremteni. A tizenegy évad folyamán a művésztelepre tizenhét országból meghívott, közel százhatvan alkotó tematikus hívószóra alkotott műfaji megkötés nélkül, a hagyományos megfogalmazásokon túl az újszerű médiumok alkalmazásáig. Ezidáig több mint ötvenöt szakmai program valósult meg. A művésztelep minden évben tematikus, a tizenkettedik találkozó címe és témája: „CSEND”

A modern kor embere kiszakadt a hagyományok által teremtett összhangból, a világot egyre inkább csak a médián keresztül ismeri. Ez a fajta kommunikáció pedig nem enged teret a személyes találkozásnak és a megismerésnek. Pedig az emberi elmét leginkább a „csend” fogalma vezeti a megélés felé, a szüntelen információáramlás, szóörvény közepette az ember a csendben találja meg önmagát, ahol az ego és elme hallgat. A csend az egyetlen jelenség, aminek nincs közvetlen gyakorlati haszna, ezért ellenáll a technicizálódott társadalom haszonelvű gondolkodásának. A művésztelep alkotói ezen gondolatokra reflektálnak a szimpóziumon készülő alkotásaikkal.

A MŰVÉSZTELEP ALKOTÓI

A DUNARTCOM nemzetközi szimpózium tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Somorja városában. A művésztelep egyik célja a kapcsolatteremtés a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, már szakmailag elismert és feltörekvő fiatal képzőművészei között, ahol egymás munkamódszerének, gondolkodásának megismerése által, új szellemi közösséget kívánunk teremteni.

ANTAL Malvina (RO/HU) szobrászművész

BERKES Csilla (SK) szobrászművész

ESSE BÁNKI Ákos (HU) festőművész

ELEKES Károly (RO/HU) képzőművész

KOROKNAI Zsolt (HU) képzőművész

LÁSZLÓ Dániel (HU) festőművész

MAJOROS Áron Zsolt (HU) szobrászművész

MAYER Éva (SK / HU) képzőművész

MÉRY Bea (SK/HU) grafikusművész

M. KISS Márta (SK) festőművész

OLÁH Sándor (HU) ötvösművész

SZABÓ Ottó (SK) grafikus- és festőművész

SZTOJÁNOVITS Andrea (HU) fényművész

A MŰVÉSZTELEP PROGRAMJAI

2022.10.24–25., 19:00

EGYÉNI BEMUTATKOZÓ PREZENTÁCIÓK A MŰVÉSZTELEP ALKOTÓIVAL   Helyszín I Miesto konania: MOZI, Pozsonyi út 27., Somorja I Bratislavská u. 27., Šamorín

2022.10.29., 18:00

A MŰVÉSZTELEP KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA: “CSEND”
Köszöntőt mond I Príhovor: OROSZ Csaba (SK) Somorja polgármestere
MAYER Éva (SK/HU) képzőművész, főiskolai docens
Megnyitja: TOLNAY Imre (HU) képzőművész, egyetemi tanár 

Zene: BAKOS Bettika (HU) ének I spev, MAYER József (HU/SK) gordon előadóművész Helyszín: KORONA UDVAR, Fő u. 46., Somorja I NÁDVORIE KORONA, Hlavná u. 46., ŠamorínA kiállítás 2022.11.30-ig látogatható.

2022.10.29., 20:30

KONCERT: BETTIKA SEPTET (HU/SK)  Közreműködnek I Účinkujú: BAKOS Bettika (HU), BORKÓ Attila (HU), CSINTALAN György (SK), DÉVÉNYI Zoltán (HU), KOLLÁRIK Barnabás (SK), MAYER József (SK/HU), RICHTER Ambrus (HU)Helyszín: ŠUP-ŠUP MUSIC CLUB, Kovács u. 3/A, Somorja I Kováčska u. 3/A, Šamorín