GYÖRGY András: A képzőművészet útja a lélekhez
Új Szó, 2012. 65. évf. 208. szám, 8.

 

Idén a tavalyinál is több külföldi résztvevővel zajlik a somorjai alkotótábor. Szinte a teljes közép-európai régió képviselteti magát. A hazaiak mellett elismert, sokszorosan díjazott alkotók érkeztek Macedóniából, Szlovéniából, Szerbiából, Ukrajnából, Angliából és Magyarországról.

A szervezők „Lélekmérleg“ címmel azt a célt jelölték ki a festőknek, grafikusoknak és, szobrászoknak, hogy igyekezzenek megfogalmazni az emberi lélek megnyilvánulásait. A ötlet, hogy évi rendszerességgel fórumot kapjanak a felső-csallóközi kisvárosban kortárs képzőművészek, MAYER Éva grafikusművész nevéhez fűződik, aki lelkes támogatókra lelt a Somorjai Református Egyházközség, illetve a város vezetése részéről. Ennek köszönhetően a rendezvénysorozatnak kézzelfogható eredménye is van, hiszen a táborban született művek jelentik majd a Somorjai Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény gerincét.
Három helyszínen dolgoznak az alkotók: Somorja parkerdejében, MAYER Éva műtermében, valamint a református templom kertjében. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a művészek munkájába, akár individuálisan, akár szervezetten. Az alkotók a város magyar diákjait is megismertették a rajzolás, a festés, a szobrászat alapjaival. A gyerekekre láthatóan komoly hatást gyakorolt, hogy testközelből láthatták egy mű születését, ezáltal is közelebb kerülve az értékteremtés folyamatához.

A szervezői összefogásnak köszönhetően családias hangulat alakult ki. Akinek alkalma nyílik akár egy kevés időre együtt lenni a művészek és vendéglátóik alkotta közösséggel, azt minden bizonnyal megérinti az az egymás iránt nyitott és határtalanul közvetlen atmoszféra, ami a rendezvényt meghatározza. Az időnként bábeli zűrzavarnak tűnő magyar-össz-szláv-angol-spanyol nyelven zajló állandó párbeszéd pedig külön aurát teremt, rengeteg komikus helyzettel fűszerezve.

Az együtt töltött hetet több kiemelkedő esemény is gazdagította. Többek között BEKE László, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa és a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára tartott előadást. TÓTH-KOVÁCS József vajdasági származású festőművész kiállítását nyitották meg a helyi VMK-ban, Sergej ANDREEVSKI festőművész különleges performansza zajlott zenei kísérettel, amit GRYLLUS Dániel, HALMOS Béla és a Rackajam előadásában a Pál apostol című koncert követett.

A művésztelephez kötődő események láthatóan érdekelték a helyieket is, szép számmal vettek részt az eddigi rendezvényeken.

Korunk egyik nagy kihívása, hogy a művész az emberi lélek által hordozott erőt megfelelő módon megfogalmazza és kifejezésre juttassa. Szükségét érezzük annak, hogy a lélek értékeit, gyümölcseit, mint szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás, stb.“, mint az ember személyiségének táplálékát, forrását újrafogalmazzuk a modern ábrázolásmódok nyújtotta eszközök segítségével. Ezáltal szeretnénk azt a felelősséget felvállalni, hogy a képzőművészet által építő, erősítő, gyógyító hatással legyünk társadalmunkra. A Lélekmérleg mottó által azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a belső, lelki mérlegelésre egyre nagyobb hangsúlyt helyezzen a modern ember” – olvashatjuk a Dunart.com2 szervezőinek közleményében.

Egy különleges összetevőkből álló műhely van születőben napjainkban a Felső-Csallóközben. Egymásra talált itt az elhivatott művészi magatartás, a lélekmentő, közösséget szervező küldetés, valamint az a civil társadalom, amely nemcsak szemlélője kíván lenni saját kultúrája alakulásának, hanem részese is.

A művésztelep az elkészült alkotásokból készített kiállítással ér véget, amely holnap 18 órakor nyílik a somorjai református templomban, és október 31-ig lesz megtekinthető. Novemberben pedig a tavalyi gyűjteménnyel együtt rangos helyen, a szentendrei Vajda Lajos Stúdióban kerülnek kiállításra a művek.