LÉLEKBÁZIS
DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep 2014

LÉLEKBÁZIS

DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep 2014

A „DUNARTCOM4” nemzetközi művésztelep negyedik alkalommal került megrendezésre,  Somorja városában 2014. július 5-13. között. A művésztelep célja szerint évről évre különböző korosztályokból hívunk meg résztvevőket, mellyel a közvetlen vagy közvetett egymásra hatás, egymás munkamódszerének, gondolkodásának megfigyelése által, új szellemi közösséget kívánunk teremteni. A szimpózium további célja Somorja város és a művésztelep kortárs képzőművészeti gyűjteményének megalapítása és gyarapítása volt, műfaji megkötés nélkül. A művésztelep minden évben tematikus, a negyedik találkozó címe és tematikája: 

A művésztelep minden évben tematikus, a negyedik találkozó címe és tematikája:  „LÉLEKBÁZIS”

A  témát Pál Ferenc „A függőségtől az intimitásig. Vágy, élmény, kapcsolat” című 2010-ben kiadott könyve inspirálta: „Mitől válik egy találkozás meghitté, és egy kapcsolat bensőségessé? Miben különbözik egy meghitt kapcsolat a társfüggőségtől? Tényleg igaz, hogy az intimitásból valakinek több kell, másnak kevesebb is elég belőle? Hogyan lehetséges az, hogy egyszerre vágyhatunk utána, és félhetünk tőle? A meghittség egy varázslat, amivel néha megajándékoz az élet, vagy tehetünk is azért, hogy az intimitás magával ragadó élményeiben gazdag, tartós, bensőséges kapcsolatunk legyen?” (idézet a könyv előszavából)

A művésztelepre meghívott művészek különböző családi, párkapcsolati háttérrel rendelkeznek, a fiatal generációtól, egészen a közép generációig, közülük többen házastársak, vagy jegyben járók. Van közöttük egyedülálló (a művészlét gyakran konfliktusokat eredményez a párkapcsolati létben), van, akinek meghitt, harmonikus kapcsolatot sikerült kialakítania akár ugyancsak művész társával. Mi az, ami az egyik kapcsolatban működik és mi az, ami a másikban nem? Ezekre a kérdésekre próbálunk együtt reflektálni a művésztelep kiállítására készülő alkotásokkal, illetve a hozzá kapcsolódó szakmai programokkal.

A MŰVÉSZTELEP ALKOTÓI

A DUNARTCOM nemzetközi szimpózium ötödik alkalommal kerül megrendezésre Somorja városában. A művésztelep egyik célja a kapcsolatteremtés a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, már szakmailag elismert és feltörekvő fiatal képzőművészei között, ahol egymás munkamódszerének, gondolkodásának megismerése által, új szellemi közösséget kívánunk teremteni.

BIESS Katalin (HU) grafikusművész

Amy BASSIN (USA) médiaművész

JAKATICS-SZABÓ Veronika (HU) festőművész

Jana HUNTEROVÁ (CZ) fotóművész

ESSE BÁNKI Ákos (HU) festőművész

IZSÁK Előd (RO) grafikusművész

KISS Adél (HU) festőművész

KÖNYV Katalin (HU) festőművész

LŐRINCZ Ágnes (D/RO) festőművész

MAJOROS Áron Zsolt (HU) szobrászművész

MAYER Éva (SK) képzőművész

MÉRY Bea (SK) grafikusművész

POLÁK Csilla (SK) festőművész

SEEBERG Lone (DK) festőművész

SZATHMÁRY Lóránt (D/RO) fotóművész

A MŰVÉSZTELEP PROGRAMJAI

2014. július 6.: 
KÖNYV Katalin (HU),  JAKATICS-SZABÓ Veronika (HU) festőművészek önálló kiállítása aVárosi Művelődési Központ Prohászka István termében, Somorja
Megnyitotta: BODA Bianka (SK) művészettörténész hallgató
Közreműködtek: KÖNYV Katalin  és  KISS Adél (HU) – performance, 
NÉMETH Imre (SK) és VARSÁNYI Sándor (SK) – előadóművész. 
A kiállítás augusztus 31-ig volt látható és közel négyszáz látogatója volt a kiállításnak.

2014. július 10.: 
Egyéni bemutatkozó előadások és beszélgetések a művésztelep résztvevőivel
Moderált: BOTH Enikő (SK) médiaszakember
Helyszín: a somorjai Pomlé Park színpada mögött

2014. július 12.:
A művésztelep „Lélekbázis” című kiállításának megnyitója a  KORONA UDVAR ZENEI NAPOK  rendezvénysorozat programjaként került megrendezésre. 
Megnyitotta: PAPP Emese  (SRB/HU) esztéta 
Helyszín: a somorjai  Korona Udvar (katolikus kolostorkeringő udvara és helységei)