DUNARTCOM
Somorjai Nemzetközi Művésztelep

A DUNARTCOM Somorja város első, nemzetközi művésztelepe, amelyet 2011-ben alapított Mayer Éva DLA Munkácsy-díjas képzőművész. A művésztelep létrejöttét Mayer Éva családja mellett a város egykori polgármestere, Bárdos Gábor és a Somorjai Református Egyházközség támogatta.

Az alkotótelep létrehozásának legfőbb célja az volt, hogy új szellemi közösség épüljön a művésztársadalom szakmailag elismert és tehetséges, feltörekvő fiatal képzőművészei között. 

A DUNARTCOM nem csak a város történetében, de a felvidéki kulturális életben is értékteremtőnek számít, a hazai és nemzetközi szakma is számon tartja. A művésztelepen készült alkotásokkal alapítottuk meg Somorja város kortárs képzőművészeti gyűjteményét, amely évről-évre gyarapszik. Az elmúlt tíz év folyamán céltudatosan hívtunk meg elismert magyarországi és határon túli magyar művészeket, illetve külföldi alkotókat. (A 12-16 fős alkotó-csoportból kétharmad a magyarországi és határon túli magyar művészek, egyharmad a külföldi alkotók aránya.) A művésztelep működése jelentős közösségformáló szerepén túl hatással van a helyi képzőművész-, zenész-, és író társadalomra. 

Az alkotótábor időtartama alatt szakmai programok – kiállítások, előadások, prezentációk, workshopok-, és a nagyközönség számára is nyitott irodalmi estek, színházi előadások és koncertek is gazdagítják a város program kínálatát.

Az elmúlt évtized folyamán a művésztelepre tizenhat országból közel százhatvan alkotó érkezett; ez idáig több mint ötven szakmai program valósult meg. A meghívottak műfaji megkötés nélkül, de egy-egy tematika mentén alkothatnak, a hagyományos médiumokat alkalmazó képzőművészek mellett újszerű megfogalmazások, technikák és szemléletek is utat nyernek és találkoznak.

Az elmúlt évtized témái a következők voltak: Hullámhossz, Lélekmérleg, Transzvízió, Lélekbázis, Gondviselés, Belső utakon, Fényküszöb, Ereklye, Levitáció és Kontempláció.

Jelenlegi társszervezők: DUNARTCOM egyesület, Hermész Német-Magyar Kulturális Egyesület, Somorja városa

16

ország

10

év

50

esemény

160

művész

A művésztelepek szakmai programjainak helyszínei Somorján:

 • Az alkotásra kijelölt helyszínek:
  • grafikai műterem és a műteremház
  • fedett átriumos udvar műtermekkel a Pomlé parkban
 • Kiállítási helyszínek:
  • Somorjai Városi Művelődési Központ Prohászka István-terme
  • Korona Udvar – katolikus kolostor kerengője –  a művésztelep csoportos záró kiállítása
 • A művésztelep egyéb szakmai programjainak helyszíne:
  • Mozi klub – szakmai prezentációk, előadó estek

A művésztelep minden évben csoportos kiállítással zárul. 2011-2013 között a művésztelep programjaira és záró kiállítására a somorjai 12. századi román- és gótikus kori református templom adott otthont. A kiállítás két hónapig volt látogatható, a művésztelep programjait évente közel kétezren látogatták. A művésztelep ideje alatt képzőművészeti gyermekfoglalkozásokat, múzeumpedagógiai előadásokat szerveztünk a helyi általános- és középiskolások számára. 2014 óta a somorjai református templom restaurálási munkálatai miatt a művésztelep záró kiállítását a Korona Udvar Zenei Napok rendezvényeként mutatjuk be a Korona Udvar barokk katolikus kolostor kerengőjének inspiratív falai között. 

A szimpózium során létrejött alkotások több ízben csoportos kiállításokon is szerepeltek már. 2016-ban és 2019-ben a művésztelep gyűjteményéből válogatást mutattak be a budapesti MAMÜ-ben. 2017-ben a művésztelep bemutatkozási lehetőséget kapott a Műcsarnokban megrendezett „25 Symposion” című kiállításon is egyedüli határontúli művésztelepként. 2019-ben pedig az 9. művésztelep gyűjteményének válogatása a Pozsonyi Magyar Intézetben került bemutatásra. Az idei Budapest Art Market rangos művészeti vásáron a DUNARTCOM először állított ki önálló standdal.

A művésztelep működésének alapfeltételeit a szervezők biztosítják: szállást, étkezést, és a művészek anyagköltségét. 

Fő támogatóink: Somorja városa (SK), NKA (HU), Kisebbségi Kulturális Alap (SK), Bethlen Gábor Alap (HU), VÚC (SK)A művésztelepet évről-évre a Mayer család, környékbeli családok és vállalkozók, a református közösség szellemi és anyagi összefogásával, támogatásával valósítjuk meg. A szimpózium és a hozzá kapcsolódó programok az első évadtól számítva nemzetközi sikert arattak.